Поліцейські області говорили про забезпечення законності виборчого процесу

Правоохоронці Кіровоградщини обговорили механізм забезпечення законності та прозорості виборчого процесу.

Про це Новинам Кіровоградщини повідомили у СК поліції Кіровоградської області.

Про це йшлося на координаційній нараді за участі радника міністра внутрішніх справ України Володимира Філенка, керівництва обласних управлінь Національної поліції, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Державної міграційної служби, Національної гвардії України, патрульної поліції, представників обласного осередку Громадянської мережі ОПОРА, а також керівників територіальних підрозділів поліції області у відеоселекторному режимі.

«Забезпечення законності та прозорості виборчого процесу є важливим завданням для всієї країни. Чимала відповідальність у його реалізації покладена на правоохоронну систему. Тому ми маємо докласти максимум зусиль для здійснення необхідних організаційних та практичних заходів, спрямованих на беззаперечне дотримання закону  у передвиборчий період та у день виборів», – зазначив Володимир Філенко, звертаючись до присутніх.

Керівник поліції Кіровоградщини запевнив, що на території області правоохоронці забезпечують реагування на всі повідомлення про події, пов’язані з виборчим процесом, та розповів про результати цієї роботи.

«Від початку передвиборчої кампанії до органів поліції області надійшло 57 таких повідомлень, за 17 із яких нині триває перевірка, за 12 – не встановлено складу адміністративного правопорушення. Ще за 27 фактами складено 32 адміністративні протоколи та направлено до судів для прийняття рішень.

За одним фактом у даний час проводиться розслідування за ст. 160 (підкуп виборця) Кримінального кодексу України», — зазначив Роман Козьяков.

Заступник керівника відомства Олексій Ніколаєв озвучив основні завдання поліцейських під час виборчого процесу, напрямки взаємодії з іншими правоохоронними та силовими структурами, органами місцевого самоврядування щодо забезпечення правопорядку, безпеки громадян та реалізації ними свого виборчого права.

«На базі ситуаційного центру поліції області працює робоча група у складі представників підрозділів превентивної діяльності, патрульної поліції, оперативних служб, яка координує вжиття заходів реагування на місцях на всі повідомлення, пов’язані з виборчим процесом», — наголосив Олексій Ніколаєв.

Під час наради йшлося також про співпрацю з громадськістю з питань недопущення порушень виборчого законодавства.

— Ми зацікавлені в ефективній взаємодії з поліцейськими щодо попередження та виявлення будь-яких порушень у виборчій сфері, – зауважила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами  в Кіровоградській області Зоя Лебідь.

Наприкінці заходу його учасники надали пропозиції щодо подальших спільних дій та вжиття заходів у напрямку реагування на можливі порушення, пов’язані з виборчим процесом.