На Кіровоградщині стартує проект ЄС/ПРООН для ОСББ

Під керівництвом першого заступника голови облдержадміністрації Сергія Коваленка відбулося засідання обласної ради з питань створення та забезпечення функціонування ОСББ.

Про це повідомляється на сайті Кіровоградської ОДА.

На засіданні презентовано проект ЄС/ПРООН «Об'єднання співвласників багатоквартирних будинків для впровадження сталих енергоефективних рішень (HOUSES)».

На початку наради Сергій Коваленко зауважив, що кількість ОСББ на Кіровоградщині поступово зростає. Держава сприяє процесу об'єднання співвласників будинків, оскільки лише такий підхід господарювання дає змогу створювати якісні умови проживання для мешканців, орієнтуючись виключно на їхні бажання і потреби.

Посадовець зазначив, що в області успішно діє програма «теплих кредитів». Минулого року 2,6 мільйона гривень було освоєно з обласного бюджету на відшкодування за зазначеною програмою, її реалізація продовжуватиметься і надалі. Паралельно з програмою «теплих кредитів» на Кіровоградщині стартує ще один проект, орієнтований на впровадження енергоефективних рішень.

Як повідомив регіональний координатор ПРООН в області Костянтин Камма, 70% багатоквартирних будинків потребують модернізації. Зважаючи на це, проект «Об'єднання співвласників багатоквартирних будинків для впровадження сталих енергоефективних рішень» має на меті надавати підтримку ОСББ у формуванні, організації та подальшому впровадженню енергоефективних рішень. Очікується, що з середині 2019 року учасники проекту зможуть самостійно залучати кошти на енергозберігаючі заходи.

Проект розрахований на два роки і впроваджуватиметься у тісній співпраці з Фондом енергоефективності та Міжнародною фінансовою корпорацією. Бенефіціаром проекту є ОСББ, але долучатися можуть ініціативні групи, які прагнуть створити ОСББ, та ЖБК, які мають на меті реорганізуватися в ОСББ.

За інформацією Костянтина Камма, очікуваний результат від реалізації проекту – отримання об'єднаннями співвласників будинків прямої вигоди від реалізації енергоефективних проектів, а також створення нових ОСББ та отримання ними консультативної і тренінгової допомоги щодо впровадження енергоефективних рішень.

Заявку на участь в проекті HOUSES можна подати за цим посиланням.