У Новоархангельській ЦРЛ модернізували операційний блок та відділення інтенсивної терапії (ФОТО)

Іще в одному з відділень Центральної районної лікарні Новоархангельського району створено сучасні і комфортні умови для лікування.

Про це повідомляється на сайті Кіровоградської ОДА.

На початку року після капітального ремонту тут запрацювало модернізоване відділення анестезіології з ліжками інтенсивної терапії. Добротний ремонт з переплануванням приміщення тут зробили вперше за 40 років існування лікарні. Проект реалізовано за кошти місцевого бюджету у сумі більше 2 мільйонів гривень (районний бюджет та субвенції сільських рад) за активної підтримки голови благодійного фонду «Розвиток Новоархангельщини» Валентини Крамар.

Це не перший приклад успішного партнерства місцевої влади і бізнесу у розбудові соціально-важливих об’єктів. Кілька років тому спільними зусиллями в лікарні відремонтовано хірургічне і дитяче відділення, повністю замінено систему опалення й інші комунікації.

З роботою оновленого відділення ознайомилися голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко, голова обласної ради Олександр Чорноіваненко, представники місцевої влади та голова Благодійного фонду «Розвиток Новоархангельщини» Валентина Крамар.

Як повідомила головний лікар ЦРЛ Олена Прийма, реконструкцію відділення розпочато у грудні 2017 року. Тоді з місцевого бюджету виділено 400 тисяч гривань на закупівлю будівельних матеріалів. Основний об’єм робіт виконано упродовж минулого року. На модернізацію і оснащення відділення витрачено загалом понад 2 млн. грн. Оплату ремонтних робіт профінансував Благодійний фонд «Розвиток Новоархангельщини». Також за кошти підприємців у палати придбано штори, полиці, світильники та інше приладдя.

З приміщенням відділення анестезіології гостей ознайомив його завідувач Ігор Вовнянко. Вони оглянули операційний блок, дві реанімаційні палати на три ліжка та інші службові приміщення. «Ми отримали сучасні умови та можливості лікування як місцевого населення, так і жителів сусідніх Добровеличківського та Новоукраїнського районів, які звертаються до нас по допомогу», — підкреслив Ігор Вовнянко. За його словами, в нових умовах вже проліковано десять осіб. Відділення оснащено сучасною медичною апаратурою, інструментарієм та меблями. Тут працюють 9 осіб, які готові надавати цілодобову медичну допомогу. Керівництво лікарні має на меті доукомплектувати відділення анестезіологом та реаніматологом.

Голова Благодійного фонду ''Розвиток Новоархангельщини'' Валентина Крамар, яка співфінансувала і курувала проект, подякувала усім, хто долучився до його реалізації — районній владі, сільським головам та місцевим підприємцям.

Оглянувши відремонтоване відділення лікарні голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко подякував місцевій владі та підприємцям-благодійникам за системну підтримку лікарні та створення необхідних умов для якісного медичного обслуговування населення.

«Приємно вражений тим, що зроблено в ЦРЛ. Рік тому відкривали дитяче відділення. І тепер в лікарні є реанімаційне відділення високої якості. Лікарі задоволені рівнем оснащення, що дозволить їм надавати необхідний спектр послуг,» – зазначив Сергій Кузьменко. Він також підкреслив, що в області продовжується робота з поліпшення медичних послуг. «В кожному районі, в тому числі й в Новоархангельському, ми бачимо поступ, бачимо прагнення місцевої влади та бізнесу до того, щоб медичні заклади ставали якіснішими, а медичне оснащення відповідало високим стандартам», — наголосив очільник області. «Буду надалі вимагати від керівників районів якісних змін у районних і міських лікарнях,» – наголосив голова ОДА.

За словами голови ОДА, цього року обласна влада запланувала реалізувати декілька важливих проектів в охороні здоров'я області.

«Маємо амбітні плани. Незабаром завершимо програму „Сільська медицина“ з будівництва 18 амбулаторій, які ближчим часом буде введено в експлуатацію. Вони фактично збудовані,» – зауважив Сергій Кузьменко.

У перспективі й започаткування Єдиного центру екстреної медичної допомоги та телемедицини. Крім цього, лікувальні заклади області забезпечать 5 реанімобілями, на придбання яких в обласному бюджеті передбачено 30 млн грн.