Пам'ять Героїв Крут вшанували у Кропивницькому (ФОТО)

Сьогодні минає 101 річниця героїчного бою під Крутами, що відбувся під час наступу московсько-більшовицьких військ на Київ.

Про це повідомляється на сайті Кіровоградської ОДА.

До дня пам'яті Героїв Крут в обласному центрі відбувся мітинг за участі заступника голови облдержадміністрації Світлани Лобанової, голови обласної ради Олександра Чорноіваненка, керівництва міської влади, представників громадських та релігійних організацій, студентів та громадськості міста.

Учасники мітингу поклали квіти до пам’ятної дошки Олександра та Володимира Шульгіних.

Під час мітингу виступили кандидат філологічних наук, доцент Центральноукраїнського державного педагогічного університету ім. В. Винниченка, письменниця Ольга Кирилюк, студент історичного факультету ЦДПУ імені В. Винниченка Олександр Лещенко та мати полоненого командира катеру «Бердянськ» Романа Мокряка – Наталія Кравченко.

Зокрема, Ольга Кирилюк ототожнила нескорених студентів з сучасними «кіборгами», які стали символом стійкості, патріотизму і самопожертви у боротьбі за українську державність.

Завершився мітинг панахидою за загиблими борцями за незалежність України, яку відслужив керуючий Кропивницькою єпархією Православної Церкви України єпископ Марк.

Нагадаємо, основну роль в легендарному бою відіграли курсанти Київської військової школи імені Богдана Хмельницького, перша сотня Студентського куреня та добровольці з Вільного козацтва. За історичними дослідженнями, із півтисячі гімназистів в нерівному бою з ворогом загинуло близько сотні юнаків. 27 воїнів, які потрапили в полон до більшовиків, були страчені. Серед них був і наш земляк Володимир Шульгін.