На Кіровоградщині користуватися піротехнікою під час масових заходів потрібно з дозволу рятувальників

Застосування на території області піротехнічних виробів під час проведення культурно-масових заходів у період новорічних та різдвяних свят має бути обов’язково узгоджене з ДСНС.

На цьому наголосив заступник начальника управління із запобігання надзвичайним ситуаціям управління ДСНС в області Василь Штогрін, повідомляється на сайті Кіровоградської ОДА.

Необхідність такого погодження пов’язана з потребою забезпечити безпеку громадян, у тому числі дітей, під час використання святкових салютів, феєрверків, петард, інших засобів у місцях масового перебування людей. Порушення порядку використання піротехнічних виробів та правил поводження з ними може призвести до виникнення небезпечних ситуацій, травмування дорослих чи дітей.

Для того, щоб свято не перетворилось на біду, Василь Штогрін нагадав, що цими правилами нехтувати не можна. Важливим засобом забезпечення безпеки є недопущення стихійного продажу піротехнічних виробів у неспеціалізованих, не обладнаних належним чином об’єктах торгівлі. При цьому кожен піротехнічний виріб обов’язково повинен мати знак відповідності технічному регламенту встановленого зразка, маркування, в якому має бути зазначено тип виробу, вікові обмеження щодо його реалізації та застосування, а також вказано виробника даного виробу чи експортера, термін придатності, радіус небезпечної зони при його використанні.

У січні-листопаді нинішнього року територіальним органом ринкового нагляду за реалізацією піротехнічних виробів в області проведено 7 перевірок зареєстрованих торгових місць, які мають право на реалізацію такої продукції. За результатами перевірок винесено 24 рішення про вжиття обмежувальних (коригувальних) заходів по 13 піротехнічних виробах, накладено 2 штрафи на загальну суму 3825 гривень.

Водночас, як зазначив Василь Штогрін, з огляду на щорічне зростання кількості випадків застосування піротехнічних виробів під час новорічних та різдвяних свят, зазначених заходів недостатньо для організації належної роботи щодо гарантування безпеки людей.

Саме тому значну відповідальність у цьому питанні покладено на органи влади в районах, містах, селах, селищах, об’єднаних територіальних громадах. Також зазначалося, що, у разі проведення організованих культурно-масових заходів з використанням піротехнічних виробів, місця та дати їх проведення повинні бути письмово погоджені з територіальними підрозділами управління ДСНС в області.