Наступного року у обласного центру з'явиться новий план зонування і паспорт центральних вулиць

Цілу низку важливої для міста архітектурної документації планується розробити у Кропивницькому наступного року.

Про це повідомляється на сайті Кропивницької міськради.

Відповідні пропозиції головний архітектор обласного центру Вадим Мездрін представив членам профільної постійної депутатської комісії з питань архітектури, будівництва, реклами, регулювання земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища під час засідання, яке відбулося у середу, 21 листопада.

За інформацією начальника управління містобудування та архітектури міської ради, у 2019 році буде розроблений новий план зонування міста, паспорт центральних вулиць та внесено коригування до історико-архітектурного плану обласного центру.

— Чинний план зонування міста був розроблений у 2013 році, однак введені в дію нові державно-будівельні норми вимагають його корінної модернізації, — відзначив під час засідання Вадим Мездрін. — Для виготовлення нового плану необхідно передбачити у міському бюджеті 960 тисяч гривень. Також планується розроблення схеми тимчасових споруд та архетипів. На неї теж необхідно не менше 450 тисяч гривень. Ще 180 тисяч гривень закладено на розробку паспорту центральних вулиць міста. Такий паспорт міститиме в собі всю інформацію про вулицю: стан тротуарів, зовнішнього освітлення, проїжджої та газонної частини, фасадів будинків, тощо, наявність зовнішньої реклами та інженерних комунікацій. Таким паспортом зможуть користуватися під час планування заходів до галузевих програм та видачі необхідних дозволів керівники та спеціалісти управління архітектури та містобудування, житлово-комунального господарства та капітального будівництва. Але найважливішим моментом впровадження паспортів вулиць стане можливість врегулювання зовнішньої реклами на центральних вулицях міста.

Цього дня депутатська комісія під головуванням депутата Олександра Шамардіна погодила і проект рішення щодо внесення змін до Програми створення та розвитку містобудівного кадастру та виділення коштів на цифрову топографічну зйомку 1:500. На такі роботи у 2019 році планують залучити два мільйони гривень. Вже на наступному засіданні комісії Вадим Мездрін презентуватиме геопортал містобудівного кадастру, який сьогодні працює у тестовому режимі.

Усього члени комісії розглянули понад 30 питань. Серед них і проект рішення «Про передачу ЖБК «Політ» в оренду земельної ділянки по вул. Юрія Коваленка, 29, корп.2 в блок секціях №1,2,3,4,5,6 (102 мікрорайон, поз.33)». Проект погоджено одноголосно, але з двома пропозиціями: у разі неукладання договору оренди впродовж 6 місяців, рішення втратить свою силу та строк оренди зменшиться до 10 років. Саме з такими пропозиціями комісії проект рішення розглядатимуть вже на сесійному засіданні депутати міської ради. Нагадаємо, 16 листопада члени постійної комісії провели окрему зустріч з керівництвом ЖБК «Політ», які вже понад два роки не можуть оформити земельну ділянку під недобудованою багатоповерхівкою на вулиці Юрія Коваленка, 29, корпус 2. Під час обговорення депутати, які були присутні, почули відповіді на усі питання та пообіцяли підтримати проект рішення на найближчому засіданні комісії.