В обласному центрі відбулась конференція «1030 років від Хрещення Русі-України»

Етапи становлення та роль християнства в українському державотворенні сьогодні обговорювалися учасниками науково-практичної конференції «1030 років від Хрещення Русі-України», що відбулася в приміщенні академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. М.Л.Кропивницького.

Про це повідомляється на сайті Кіровоградської ОДА.

Конференція відбулася за ініціативи управління комунікацій з громадськістю облдержадміністрації. Серед учасників: представники релігійних організацій області, науковці вищих навчальних закладів обласного центру, студенти, громадськість.

«Прийняття християнства – цивілізаційний, європейський вибір князя Володимира Великого зараз розглядається не лише з релігійної позиції, а як процес, що сприяв державотворенню та утвердженню української нації», — відзначив начальник управління комунікації з громадськістю ОДА Віталій Останній. «Сьогодні Україна переживає важливі події. Минуло 1030 років від Хрещення Русі і сьогодні питання духовності актуалізується. Ми наново утверджуємо єдину помісну православну церкву».

Учасників конференції також привітав керівник апарату облдержадміністрації Віталій Линник. Він зачитав звернення від голови облдержадміністрації Сергія Кузьменка, в якому зокрема зазначено, що відзначення річниці Хрещення Русі є визначенням духовної та національної єдності українців. «Утвердження християнства стало справжнім стержнем, довкола якого формувалась наша духовність, виховались десятки поколінь, які гідно несли традиції народу, в основі яких – повага до ближнього та любов до Бога. Віра та єднання і сьогодні вкрай потрібні нашому народу. З хрестом перемагали ворогів наші князі, козацтво, стрільці, воїни-повстанці. З хрестом українці відродили державність у 1991 році. З хрестом ми збережемо єдину соборну Україну», — йдеться у зверненні голови ОДА.

На переконання Віталія Линника, духовні надбання нашого народу повинні популяризуватись у суспільстві.

Під час роботи науково-практичної конференції її учасники у своїх доповідях звернули увагу на передумови розвитку, поширення християнства на Русі за різних князів, особливості християнської традиції та загалом значення прийняття християнства для українського народу.