В обласному художньому музеї презентували унікальну виставку «Отамани гайдамацького краю» (ФОТО)

До Дня захисника України та Дня українського козацтва в обласному художньому музеї відкрили унікальну виставку графічних творів, присвячену героїчному минулому боротьби української нації за свою державу.

Про це Новинам Кіровоградщини повідомили в обласному художньому музеї.

Автором виставки є художник Василь Гелетко, який в сучасній Україні один з небагатьох, що пише на історико-патріотичну тематику.

На полотнах Василя Гелетка представлені портрети видатних діячів української історії: Симона Петлюри, Нестора Махна, Данила Терпила, отамана Марусі, отамана Орлика, Юрія та Василя Тютюнників, Євгена Коновальця, Павла Скоропадського, Євгена Маланюка, Петра Болбочана. На виставці також представлені роботи присвячені героям Небесної Сотні, що загинули одними з перших: Сергію Нігояну, Михайлу Жиздневському, Юрію Вербицькому.

Сучасна Україна, яка сьогодні захищає свою територіальну цілісність від російської агресії також знайшла відображення в картині художника-графіка. З одного боку на ній портрет гайдамаки Максима Залізняка, а з іншого боку портрет ветерана АТО Аміни Окуєвої, так художник проводить паралель між сучасним і минулим, автор дивиться у майбутнє через призму минулого.

Народився Василь Гелетко 5 вересня 1958 року у місті Огри (Латвія). Згодом родина переїхала в Україну в село Новоселицю Катеринопільського району Черкаської області. Василь Гелетко живе і творить на Черкащині, а тому художнику дуже близькі події, що відбувалися в Холодному яру сто років тому. Любов до України та її народу він передав у серії робіт «Холодний яр».

Всього на виставці представлена 41 робота.