Поблизу Компаніївки виявили гризунів — носіїв збудників лептоспірозу

Обласний лабараторний центр проводить моніторингові дослідження гризунів, як джерела та переносників збудників особливо небезпечних інфекцій.

Про це повідомляється на сайті обласного лабараторного центру.

Лабораторією особливо небезпечних інфекцій після проведення серологічних досліджень встановлено, що в 3 екземплярах гризунів, які відловлені в лісосмузі на в’їзді в Компаніївку виявили збудники лептоспірозу Leptospira Grippotyphosa, Leptospira Pirogenes, Leptospira Pomona та в одному екземплярі гризуна виявлено Iersinia Enterocolitica.

Результати досліджень направлені до Компаніївської районної державної адміністрації для організації проведення дератизаційних заходів (боротьби з гризунами) з метою попередження захворювань людей на лептоспіроз. Також по даному факту проінформовано Головне управління Держпродспоживслужби згідно Регламенту взаємодії.

Лептоспіроз – гостра інфекційна хвороба з групи зоонозів, яка перебігає з гарячкою, загальною інтоксикацією, ураженням нирок, печінки, серцево-судинної, нервової систем, геморагічним синдромом та відноситься до особливо небезпечних інфекцій. Носіями лептоспір можуть бути дикі та домашні тварини в тому числі мишовидні гризуни.