Експозицію «Свята Покрова» відкрили в обласному художньому музеї (ФОТО)

Напередодні Покрови Пресвятої Богородиці в Кіровоградському обласному художньому музеї в залі сакрального мистецтва розгорнуто експозицію «Свята Покрова» приурочену святу Покрови Пресвятої Богородиці з фондового зібрання обласного художнього  музею.

Про це Новинам Кіровоградщини повідомили в обласному художньому музеї.

В експозиції «Свята Покрова» до дня Покрови Пресвятої Богородиці представлені ікони кінця ХІХ – поч. ХХ століття.

Серед них: дві  так звані замовні ікони, або їх ще називали «зі святими на полях» — «Покрова  Пресвятої Богородиці зі святими на полях» та  українська народна ікона «Покров Богородиці», ікона «Покров Пресвятої Богородиці», ікона підокладна «Покрова  Пресвятої Богородиці» та сам металевий оклад, ікона двостороння «Святий Сафаоф» та «Покрова Богородиці».

Чільне місце в експозиції зайняла авторська ікона на склі «Покрова», створена вінницьким художником, заслуженим художником України Олександром Ковальчуком, яка була передана автором до фондів музею після відкриття в нашому музеї персональної виставки митця в грудні 2008 року.

По композиції, малюнку та кольору ця ікона нагадує саме барокову українську ікону ХУІІІ століття. Авторською технікою  в поєднанні з яскравими барвами художник відтворює своє бачення національної традиції написання ікон на склі.