На Кіровоградщині без проблем отримати медпрепарати за програмою «Доступні ліки» можна на п'яти територіях

На сьогодні в Кіровоградській області укладено 67 договорів із 34 суб’єктами підприємницької діяльності. В програмі працює 125 аптек, з урахуванням аптечних пунктів та кіосків – 326 пунктів продажу.

Про це повідомляється на сайті Кіровоградської ОДА.

Фахівці обласного контактного центру зателефонували загалом до 46 аптечних закладів у районах і містах та запитали, чи можна отримати безкоштовно (за рецептом, у рамках програми «Доступні ліки») медичні препарати «Еналаприл», «Бісапрол» (для лікування гіпертонії) та «Медформін» і «Діаглізит» (від цукрового діабету).

Результати опитування засвідчили, що лише в Кіровоградському, Маловисківському, Новгородківському, Олександрійському районах та місті Олександрії громадяни можуть без проблем одержати препарати за урядовою програмою «Доступні ліки». На цих територіях всі опитані аптечні заклади підтвердили наявність ліків та можливість їх отримання за безкоштовним рецептом.

У ряді районів та міст забезпеченість такими препаратами лише часткова: у Гайворонському районі – на 75%, в Благовіщенському, Бобринецькому, Добровеличківському, Знам’янському, Онуфріївському районах та місті Знам’янці – на 50%, у Кропивницькому – на 38%, у Голованівському районі – на 25%. До речі, в Голованівському районі у двох аптечних закладах (ТОВ «Континент клас А») надавати інформацію в телефонному режимі про наявність вищезазначених ліків категорично відмовились.

Ще складніша ситуація, як з’ясувалося, у Вільшанському, Компаніївському, Новоархангельському, Новоукраїнському, Петрівському, Світловодському районах та місті Світловодську. Опитування засвідчило, що на цих територіях неможливо отримати препарати за безкоштовним рецептом. Причини, які озвучувались представниками аптечних закладів: недостатнє фінансування урядової програми «Доступні ліки», велика заборгованість, вичерпаний ліміт коштів.

Із трьох районів (Долинського, Новомиргородського, Олександрівського) фахівцям контактного центру отримати інформацію не вдалося. Протягом тижня аптечні заклади на дзвінки не відповідали.

На завершення Андрій Лаврусь повідомив, що з початку нинішнього року на «гарячу лінію» голови Кіровоградської обласної державної адміністрації з питаннями щодо забезпечення медичними препаратами звернулися 126 громадян.