На Кіровоградщині недобросовісні батьки сплатили понад 56 мільйонів гривень аліментів

Практично 18 тисяч жителів Кіровоградщини, згідно судових рішень, повинні сплачувати аліменти.

Попри це, 4 034 осіб не надавали фінансової підтримки власним дітям понад шість місяців, ще 3 174 осіб – понад рік, повідомив керівник обласної юстиції Вадим Гуцул під час прес-конференції, інформують Новини Кіровоградщини.

«Наразі 3 996 жителів області обмежені в праві виїзду за кордон, 4 032 неплатника – у користуванні автівками. Окрім цього, 4 034 особи не мають права користуватися вогнепальною зброєю та полювати. Якщо ж боржник не має офіційного доходу або майна, його притягують до адміністративної відповідальності. У якості прикладу можна згадати про жительку Долинського району, яка у зв’язку з небажанням виконувати суспільно корині роботи сплатила понад 80 тисяч грн заборгованості з аліментів. Усього з початку року державні виконавці Кіровоградщини стягнули 56,8 млн грн з боржників. Завдяки цьому кошти отримали 13 889 дітей», – прокоментував посадовець.

Нагадаємо, минулого тижня народні депутати підтримали другий пакет законопроектів про посилення відповідальності недобросовісних батьків.  Серед ключових новацій – впровадження додаткових фінансових санкцій від 20% до 50% у залежності від суми боргу, налагодження системи автоматизованого арешту коштів боржників, притягнення до кримінальної відповідальності осіб, які ухиляються від виконання суспільно корисних робіт, звільнення чиновників, які мають заборгованість понад шість місяців та інші.

Зі вступом у силу закону збільшиться і мінімальна сума аліментів. Відтепер вона зросла до 100% прожиткового мінімуму й складає 1559 гривень для дітей віком до шести років та 1944 гривні для дітей віком до 18 років.