На Кіровоградщині вода у колодязях має понаднормовий вміст нітратів

Фахівці ДУ «Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України» продовжують проводити вибіркові моніторингові дослідження питної води з громадських колодязів області.

Про це повідомляється на сайті обласного лабараторного центру.

Результати цих досліджень за 1квартал 2018 року довели, що в 68% питна вода має наднормативний вміст нітратів (норма 50 мг/куб.дм).

На території Знам’янського, Петрівського та Новоархангельського районів жодна з досліджених проб води з громадських колодязів не відповідала вимогам за вмістом нітратів (100%), в Кіровоградському районі – 88%, в Олександрійському районі – 57%.

Вода питна з індивідуальних колодязів Олександрійського, Устинівського та Компаніївського районів не відповідає гігієнічним нормативам за вмістом нітратів у 100% досліджених проб. В Долинському районі цей показник сягає 95%, в Бобринецькому – 85, в Голованівському – 82%, в Онуфріївському районі – 78%, в Гайворонському – 76%, в Знам’янському – 74%, в Благовіщенському та Новоархангельському – 55%, Новомиргородському – 50%, Кіровоградському – 41%, Світловодському – 21%.

Вживання води, забрудненої нітратами, особливо небезпечно дітям до 1 року – адже призводить до виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії, внаслідок якої все частіше реєструються летальні випадки.

Крім того, в організмі людини нітрати в процесі хімічних реакцій відновлюються до нітритів, які в подальшому, реагуючи з амінами й амідами, беруть участь в утворенні нітрозамінів, які мають канцерогенні властивості. Саме тому вживання води з наднормативним вмістом нітратів сприяє підвищенню ризику щодо онкологічної захворюваності.

Слід зазначити, що єдиним дієвим способом дізнатись про якість та безпечність води є проведення лабораторних досліджень. Запрошуємо власників громадських та індивідуальних колодязів перевірити якість води в них.