Минулоріч Кіровоградщина позбулася 600 несанкціонованих сміттєзвалищ

Майже 600 несанкціонованих сміттєзвалищ ліквідували в області у минулому році.

Про це повідомляється на сайті Кіровоградської ОДА.

За словами начальника головного управління Держпродспоживслужби України в області Ігоря Бойчука, під наглядом Держпродспоживслужби перебуває 403 сміттєзвалища та 2 полігони для збирання твердих побутових відходів. Наразі, з числа цих об’єктів 239 сміттєзвалищ отримали погоджені Паспорти місць видалення відходів. На 100 % такі об’єкти паспортизовані у містах Кропивницькому, Знам'янці, Олександрії, у Новоукраїнському та Гайворонському районах. В інших районах цей показник становить від 30 до 80%.
Ігор Бойчук зазначив, що навіть на офіційно визначених об’єктах поводження з відходами, у тому числі на тих, що отримали Паспорти, виявлені порушення, що становлять певну небезпеку для навколишнього середовища та населення. Із загальної кількості діючих 58% сміттєзвалищ не відповідають санітарним нормам. Найчастіше на таких об’єктах не дотримуються відстані санітарно-захисної зони до житла, допускають хаотичне накопичення відходів. Серед порушень – відсутність сортування та переробки, ущільнення відходів, що, у свою чергу, призводить до частих випадків самозагоряння.

Ігор Бойчук повідомив, що у минулому році було проведено 87 перевірок територій, за результатами яких ліквідовано 580 несанкціонованих сміттєзвалищ. Втім, цих заходів недостатньо, щоб вирішити проблему у масштабах області. Тож, посадовець звернувся до керівників органів місцевого самоврядування, щоб вони більш активно долучалися до розроблення комплексних схем санітарної очистки територій, де має бути прописано за якими саме населеними пунктами закріплені об’єкти поводження з відходами, з чіткою логістикою – де, коли, ким та в який час відходи збиратимуться і куди вивозитимуться.
Впровадження такого механізму сприятиме зменшенню несанкціонованих та розвантаженню вже діючих сміттєзвалищ.

Серед інших питань, що були розглянуті під час засідання обласної комісії – про обладнання потенційно небезпечних об'єктів та об'єктів підвищеної небезпеки області автоматизованими системами раннього виявлення надзвичайних ситуацій, та про загрозу виникнення надзвичайної ситуації, пов'язаної з незадовільним станом повітряних електричних ліній «КремГЕС-Сплав».