Забезпечення питною водою та запобігання лісових пожеж обговорили в ОДА

Перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Коваленко провів засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Про це повідомляється на сайті Кіровоградської ОДА.

Учасники засідання розглянули два питання – про стан забезпечення населення області питною водою та про заходи щодо запобігання виникненню пожеж у лісових масивах.

Інформуючи з першого питання порядку денного, начальник управління держнагляду за дотриманням санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби України в області Олена Черненко зауважила, що із 299 водогонів, які функціонують на Кіровоградщині, чинним нормам не відповідають 15,7% (переважно це сільські та селищні водогони). Серед основних порушень – невизначеність балансоутримувачів, незадовільний технічний і санітарний стан водонапірних башт, зношеність водопроводів, відсутність контролю за якістю води тощо.

Директор Кіровоградськго обласного лабораторнго центру МОЗ України Іван Касьяненко повідомив, що минулого року в області досліджено 2673 проби водопровідної питної води, з яких практично кожна п'ята (18,5%) не відповідала вимогам. Серед основних порушень – відхилення від норм за санітарно-хімічними показниками, зокрема, підвищений вміст радіоактивних елементів та нітратів. За мікробіологічними показниками відхилення від норми незначні – близько 5%. Однак, посадовець зауважив, що лише 25% сільських населених пунктів області забезпечено централізованим водопостачанням, а 75% сільського населення споживає воду з нецентралізованих джерел — колодязів, вода в яких за показниками безпечності та якості в декілька разів гірша, ніж водопровідна.

Про надання послуг водопостачання ОКВП «Дніпро-Кіровоград» поінформував директор підприємства Роман Ілик. За його словами, основний забір води здійснюється з Кременчуцького водосховища, після чого вода надходить до комплексу споруд Дніпровської водоочисної станції у Світловодську, де відбувається процес очищення та знезараження. Зважаючи на це, вода, що потрапляє до споживачів, відповідає санітарно-епідеміологічним нормам. Однак існує проблема застарілих трубопроводів у будинках, тому споживачам рекомендують користуватися фільтрами технічної очистки.

Про заходи щодо запобігання виникненню пожеж у лісових масивах учасників засідання поінформувала начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Наталія Ревенко. Посадовець повідомила, що протягом 2017 року в підпорядкованих лісогосподарських підприємствах виникло 10 випадків низових лісових пожеж на площі 6,65га. З метою посилення охорони лісів від пожеж у 2018 році лісівниками Кіровоградщини вживається низка заходів. Зокрема, у періоди високої та надзвичайно високої пожежної небезпеки вводиться заборона відвідування та проїзду транспорту через лісові масиви, проводяться практичні навчання та семінари з виявлення і ліквідації лісових пожеж, здійснюються рейди з виявлення порушників правил пожежної безпеки в лісах, у пожежонебезпечний період наймаються тимчасові пожежні сторожі, організовується цілодобове чергування тощо.

Посадовець зазначила, що на випадок гасіння великих лісових пожеж у державних лісогосподарських підприємствах області наявна протипожежна техніка, створені резерви паливно-мастильних матеріалів, є вогнегасники, помпи та водойми із обладнаними місцями забору води.