Кіровоградщина: сільських жителів додатково інформуватимуть стосовно підписання декларації з лікарем

Сергій Кузьменко: Жителі найвіддаленіших сіл області мають знати, як підписати декларацію із сімейним лікарем.

Про це повідомляється на сайті Кіровоградської ОДА.

Керівник ОДА зазначив, що варіанти інформування сільського населення про медичну реформу можуть бути різними: листівки, які працівники соціальних служб або «Укрпошти» розноситимуть до осель, додаткові консультації на «гарячих лініях», тематичні роз’яснювальні матеріали у місцевих газетах тощо.

Сергій Кузьменко наголосив, що перший етап медичної реформи, який стосується підписання декларацій з лікарями первинки, в області розпочато і вже є перші успіхи. Зокрема, під час селекторної наради під головуванням Віце-прем’єр-міністра України Павла Розенка було відзначено, що КЗ «Новоукраїнський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» – серед закладів-лідерів у державі за кількістю підписаних декларацій. Досвід Новоукраїнки голова облдержадміністрації запропонував використовувати і керівникам інших медичних закладів першого рівня.

З 1 липня цього року буде змінено і принципи фінансування первинки. Ці зміни, за словами Сергія Кузьменка, повинні значно покращити і рівень зарплат медичних працівників, і якість надання медичних послуг населенню: «Два місяці маємо часу, щоб відпрацювати теоретичні питання, укласти договори на обслуговування пацієнтів, а з липня уже в практичній площині пересвідчитися в успішності реформи». Разом з цим, як зауважив голова облдержадміністрації, буде зроблено суттєві зміни і щодо технічного забезпечення первинки: від будівництва нових сільських амбулаторій – до технічного переоснащення наявних, забезпечення їх необхідним обладнанням і санітарним транспортом.