У Кіровограді взялися розробляти проект реконструкції набережної Інгулу

Сьогодні, 13 березня, у міській раді відбулось засідання робочої групи з вивчення питання комплексної реконструкції набережної річки Інгул на відрізку від вулиці Михайлівської до вулиці Київської під головуванням заступника міського голови Олександра Грабенка.

Про це повідомляється на сайті Кропивницької міськради.

Під час наради розглядалися першочергові завдання, які мають бути виконані щодо благоустрою та реконструкції набережної. За словами колишнього головного архітектора області Володимира Рака, в першу чергу необхідно проаналізувати стан інженерних мереж, які розташовані вздовж набережної, а також перевірити їх функціональність.

Наприклад, теплотраса вздовж русла річки вже не виконує своє завдання по опаленню помешкань, оскільки більшість споживачів перейшла на автономне опалення, а сама мережа стала притулком для безхатченків. Також архітектор звернув увагу і на загрозу підтоплення мікрорайону Ковалівка, у якому розташована частина набережної, і наголосив на необхідності зарегулювати усі стічні води в один загальний колектор. Отже, усі відповідні служби мають вивчити питання щодо подальшого розвитку цих мереж.

— Пропоную вздовж усієї набережної облаштувати велодоріжки, які будуть об’єднані з пішохідною зоною, а район дитячої спортивної школи максимально наситити спортивними майданчиками для загального користування, — запропонував Володимир Рак. — Щодо пішохідних містків через Інгул, то їх треба обстежити і, де треба, відремонтувати. Річка має об’єднувати місто, а не роз’єднувати.

Щодо тепломережі, яка належать комунальному підприємству і проходить під зоною реконструкції, то, за словами керівника головного управління житлово-комунального господарства міської ради Віктора Кухаренка, вона давно не мала капітальних ремонтів і наразі дуже цього потребує.

— Ми говоримо про виділення фінансування на благоустрій набережної, але для початку треба провести комплексний аналіз усіх інженерних комунікацій, — наголосив заступник міського голови Олександр Мосін. — А вже після аналізу стану усіх мереж можна провести благоустрій, але лише на тих ділянках, які не потребують ремонту.

Про заміну водопровідних мереж в межах набережної повідомила і керівник ОКВП «Дніпро-Кіровоград» Валентина Давидчук. За її словами, водопровід від вулиці Пашутінської до вулиці Пушкіна буде замінено за рахунок коштів Світового банку. Наразі проводиться закупка необхідних матеріалів, а роботи по заміні заплановані на літній період 2018 року.

У підсумку, усім членам робочої групи були роздані технічні завдання, а Олександр Грабенко запропонував зібрати технічну нараду найближчої п’ятниці для обговорення і подальшої розробки техніко-економічного обгрунтування проекту реконструкції набережної річки Інгул.