У Кіровограді візьмуться за дегазацію сміттєзвалища

В обласному центрі дали старт реалізації проекту дегазації міського полігону твердих побутових відходів.

Про це повідомив заступник міського голови Олександр Мосін під час прес-конференції у міській раді сьогодні, 16 березня, повідомляється на сайті Кропивницької міськради.

— Підприємство «Екостайл» в останній час активно технічно розвиває систему переробки сміття у Кропивницькому, — відзначив заступник міського голови. – Вже довгий час на сміттєзвалищі не трапляються пожежі, бо при захороненні побутових відходів використовуються технології їх ущільнення. На полігоні діє лінія сортування сміття і організоване виробництво біогумусу. Чергова ініціатива ТОВ «Екостайл» має на меті покращити екологічну ситуацію на території міста, оскільки дегазація сміттєзвалища дозволить відводити гази, що провокують виникнення парникового ефекту.

ТОВ «Екостайл» розшукувало інвестора для реалізації такого проекту понад два роки. За інформацією заступника директора підприємства Тетяни Мартовіцької, свою згоду на інвестування в екологічну програму дали дві компанії – українська «ЛНК» та англійський інвестиційний холдинг Rich Holding England. Тож у Кропивницького є всі шанси увійти до першої десятки міст України, де полігон для переробки та захоронення твердих побутових відходів обладнають системою дегазації.

— Крім того, — наголосила Тетяна Мартовіцька, — приведення полігону до вимог ДБН з дегазації є вимогою Кабінету Міністрів України. Всі полігони мають бути облаштовані такою системою до 2020 року.

Як проінформував технічний директор компанії «ЛНК» Володимир Баннов, термін технічної реалізації проекту складатиме близько 10 місяців, а обсяг інвестиції оцінюється у розмірі 1,5 мільйона Євро.

— Про старт будівництва станції дегазації можна говорити після завершення процедури виділення необхідної земельної ділянки, площею 8-10 соток, — підкреслив Володимир Баннов. – Попередньо, потужність електростанції, яка перероблятиме біогаз з полігону в електроенергію встановлена на рівні 600 кВт. За рік це дозволить виробити до 4,8 мільйонів кВт/год. електроенергії, яка піде в енергетичну мережу міста, підвищивши її надійність.

Володимир Баннов звернув увагу, що метан, який у кількості від 30 до 60% входить до складу біогазу полігону твердих побутових відходів, є одним із шести найнебезпечніших газів, що сприяють руйнуванню озонового шару та створенню парникового ефекту.

— Утилізуючи біогаз, ми вирішуємо найперше екологічну проблему, покращуємо систему енергопостачання в регіоні і даємо роботу місцевим будівельним компаніям, які ми задіюємо для зведення станції, — пояснив Володимир Баннов.

ТОВ «ЛНК» має значний досвід реалізації в Україні подібних проектів генерації електроенергії з використанням біогазу. Компанія отримала ліцензію НКРЕ на виробництво електричної енергії та статус виробника «зеленої енергетики», має зареєстрований патент на корисну модель «Система утилізації звалищного газу з масиву твердих побутових відходів» та є лідером у сфері дегазації полігонів. На сьогодні силами ТОВ «ЛНК» введено в експлуатацію шість комплексів з дегазації: в Київській, Житомирській, Миколаївській та Черкаській областях.