Кіровоградщина серед лідерів в Україні стсовно забруднення нітратами води у колодязях

За результатами лабораторних досліджень води з громадських та індивідуальних колодязів (домогосподарства де проживають діти до 3-х років) області, встановлено, що у 2017 році дві третини досліджених проб не відповідали вимогам за санітарно-хімічними показниками, а саме 1399 із 2132 досліджених проб (66%, при 63% в 2016р.), в т.ч. 61% за вмістом нітратів.

Про це повідомляється на сайті обласного лабараторного центру.

В т.ч. з громадських колодязів за санітарно-хімічними показниками досліджено 1088 проб питної води, із них майже кожна друга проба з перевищенням – 710 проб, або 65%, при середньому показнику по Україні 28%.

Крім того, 56% досліджених проб води з громадських колодязів області не відповідає вимогам за вмістом нітратів, що на 34% більше ніж показник в цілому по Україні – 21%.

Найбільш високий показник невідповідних проб за вмістом нітратів спостерігається в Онуфріївському – 100%, Петрівському – 83% та Новоархангельському – 80% районах. Показник невідповідних проб вище середньообласного спостеріається в Устинівському – 77%, Гайворонському – 71%, Вільшанському – 69%, Олександрівському та Світловодському – 67%, Олександрійському – 66% районах.

Найменша питома вага невідповідних проб за вмістом нітратів спостерігається у воді з громадських колодязів м.Олександрія – 33%, тобто практично кожна третя проба питної води не відповідає вимогам нормативів та Новомиргородському районі – 10%, де кожна десята проба не відповідає вимогам нормативів.

З індивідуальних колодязів домогосподарств, де проживають діти до 3-х років, за санітарно-хімічними показниками було досліджено 1044 проб води з яких 689 були з відхиленням від нормативів 66% (при середньому по Україні – 30%), крім того у 688 досліджених пробах був перевищений вміст нітратів, що становить 66% (показник по Україні – 28%).

100% досліджених проб води з індивідуальних колодязів на території м.Олександрія, а також Олександрійського та Добровеличківського районів має перевищений вміст нітратів.

Вода індивідуальних колодязів з відхиленням від нормативу також спостерігається на територіях Олександрівського та Долинського районів – 86%, Бобринецького – 84%, Компаніївського – 82%, Новомиргородського – 74%, Новоархангельського – 73%, Устинівського – 72%, Знам’янського – 71%, Петрівського – 67%, Онуфріївського – 65% районів.

Найнижчий показник проб води, що не відповідають вимогам нормативу за вмістом нітратів становить – 10% (Вільшанський район), при цьому вода з кожного десятого індивідуального колодязя не придатна до споживання.

Відповідно до аналітичних даних Державної установи “Центр контролю та моніторингу захворювань МОЗ України” (за результатами лабораторних досліджень питної води з громадських та індивідуальних колодязів, що були проведені обласними лабораторними центрами МОЗ України) Кіровоградська область займає лідируюче положення щодо забруднення нітратами води громадських та індивідуальних колодязів.