На Кіровоградщині керівники територій визначаються із завданнями на 2018 рік

Голова облдержадміністрації розпочав проведення циклу співбесід з керівниками територій стосовно результатів економічного і соціального розвитку області у 2017 році та завдань на 2018 рік.

Про це повідомляється на сайті Кіровоградської ОДА.

Першими з керівництвом облдержадміністрації спілкувалися голова Кіровоградської райдержадміністрації Алла Поліщук та голови об’єднаних територіальних громад району: Соколівської – Інна Завірюха, Великосеверинівської – Сергій Левченко, Катеринівської – Тетяна Терещенко та Первозванівської Таїсія Мудрак.

«Як виконавча гілка влади ми отримуємо завдання від Президента України та Уряду. Нам були доведені відповідні плани на 2017 рік і вже поставлені завдання на 2018 рік. А виконати ми їх зможемо тільки разом», – підкреслив голова облдержадміністрації, звертаючись до керівників РДА та ОТГ на початку співбесіди.

Сергій Кузьменко також зауважив, що нині фінансовий ресурс на виконання усіх планів у місцевих бюджетах є, додатково виділяється кошти з Державного бюджету – на реалізацію соціально-важливих проектів, на інфраструктурні зміни, на проведення реформ. Голова облдержадміністрації також відзначив, що нині тільки 49% податків спрямовується в Держбюджет, а 51% залишається на територіях. «Процес реформування місцевого самоврядування і створення об’єднаних територіальних громад – це єдино можливий успішний шлях, який довів свою ефективність на європейському рівні. Адже, коли ми спрямовуємо кошти на перший рівень, то даємо можливість людям безпосередньо впливати на вирішення першочергових питань: дитсадки, школи, дороги, освітлені вулиць, водопроводи та інше», – наголосив голова облдержадміністрації.

Серед першочергових завдань, які в області заплановано виконати цього року,
Сергій Кузьменко виокремив декілька. Зокрема, у 2018 році будуть будувати і реконструювати дитячі садки, а також відкривати нові дошкільні групи в ДНЗ чи НВК. Це завдання Уряду, основна мета якого – ліквідувати черги дітей і забезпечити усіх дошкільною освітою. Наступне завдання стосується реформування і оновлення первинної ланки охорони здоров'я – планується побудувати понад 20 нових сільських лікарських амбулаторій за кошти Державного бюджету у співфінансуванні з місцевими, а також відремонтувати ФАПи та амбулаторії, які є у населених пунктах. І ще одне із завдань – продовження будівництва та ремонту доріг. Зокрема, Сергій Кузьменко наголосив, що цього року розпочнуть роботи на Миколаївському напрямку – ремонтуватимуть дорогу з Кропивницького до Бобринця. Також плануються ремонти доріг на Полтавському напрямку та доріг місцевого і комунального значення. А ще у цьогорічних планах – будівництво на Кіровоградщині близько двадцяти нових спортивних мультифункціональних майданчиків, подальше створення опорних шкіл, забезпечення їх необхідним обладнанням та транспортом.

Звітуючи про соціально-економічний розвиток Кіровоградського району у 2017 році, керівники РДА та ОТГ відзначили, що саме їх район – лідер децентралізаційних процесів у області та за інвестиційною діяльністю. Минулого року тут реалізовувалися два потужних промислових проекти – розпочали будівництво сонячної електростанції у Клинцях, у яку вкладено понад 28 мільйонів доларів США, та збудовано ще одну сонячну електростанцію у селі Могутнє. Зросли капіталовкладення і в аграрну галузь.

Об'єднані територіальні громади мають потужні бюджети і, відповідно, можливість реалізовувати соціальні проекти. На 2018 рік заплановано відкрити 2 нових дитсадки і 2 додаткові дошкільні групи. Також будуть проводитися капітальні ремонти загальношкільних навчальних закладів, які забезпечуватимуть необхідним обладнанням. У планах і ремонти місцевих доріг, освітлення населених пунктів. До того ж, на території району у рамках реформи первинної ланки медицини буде побудовано 3 нові сільські амбулаторії – у Бережинці, Катеринівці та Великій Северинці. Також планують відремонтувати 2 ФАПи.

Керівники структурних підрозділів облдержадміністрації та територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади коротко поінформували про здобутки і проблеми Кіровоградського району у різних галузях і сферах, підкреслили, на що варто звернути увагу.

Підсумовуючи результати співбесіди, Сергій Кузьменко зауважив керівникам РДА та ОТГ: «У 2018 році потрібно виконати у першу чергу всі державні програми. Амбулаторії і спортивні майданчики ми будемо будувати, дороги ремонтуватимемо, дитячі садки і опорні школи – це державна політика. Окрім цього ваша мета – розвиток економіки, розвиток підприємництва, зайнятість населення і створення нових робочих місць. Ваші ініціативи будуть нами підтримані».