В обласному центрі вшанували пам'ять жертв Голокосту (ФОТО)

27 січня у всьому світі відзначають День пам’яті жертв Голокосту.

Саме у цей день 1945-го року було звільнено нацистський табір смерті Аушвіц, що став у сучасному світі символом нацистських злочинів. «Голокост, який привів до знищення однієї третини євреїв і незліченної кількості представників інших національностей, буде завжди слугувати всім людям пересторогою про небезпеки, які приховують у собі ненависть, фанатизм, расизм та упередження…», – говориться у резолюції Генеральної Асамблеї ООН про відзначення 27 січня Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту.

З нагоди цієї події в обласному центрі біля Великої хоральної синагоги відбувся поминальний захід, в якому взяли участь жителі Кропивницького, представники єврейської та інших національних громад міста, представники обласної та міської влади.

До присутніх звернувся перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Коваленко. Він відзначив, що переслідування євреїв за етнічною приналежністю та їх масове винищення під час Другої світової війни стало найбільшою трагедією в історії єврейського народу. Лише в Україні жертвами людиноненависницької політики стали 1,6 млн євреїв.

– Голокост – це злочин не лише проти єврейського народу, це злочин проти людяності. Ми, представники різних національностей, повинні зробити все, щоб подібні трагедії більше ніколи не повторилися на українській землі, – наголосив Сергій Коваленко.

В пам'ять про усіх загиблих від рук нацистів, відбулася поминальна молитва. Учасники мітингу-реквієму поклали живі квіти до меморіального знаку жертвам Голокосту та вшанували їх пам'ять хвилиною мовчання.