У 2017 році на обласних підприємствах-банкрутах ліквідували 78% від загальної суми заборгованості

Начальник обласного управління юстиції Вадим Гуцул провів звітну прес-конференцію, під час якої проінформували ЗМІ та громадськість про результати роботи структурних підрозділів і запровадження нових ініціатив Мін’юсту на території Кіровоградщини в 2017 році.

Про це Новинам Кіровоградщини повідомили у прес-службі ГТУЮ в області.

На початку заходу посадовець розповів присутнім про минулорічну роботу органів державної виконавчої служби Кіровоградської області. Згідно офіційних даних, у 2017 році державні виконавці завершили 65 498 виконавчих документів на суму 1,073 млрд грн і фактично виконали 24 318 виконавчих документів на суму в 144,5 млн грн. Окрім того, на Кіровоградщині було стягнуто 65,7 млн грн аліментів з недобросовісних батьків на користь 12 913 дітей. Також 3 661 працівник отримав заборгованість із заробітної плати на загальну суму в 15,2 млн грн.  Також державна виконавча служба Кіровоградщини стягнула до державного бюджету 50,3 млн грн.

«Частково погашення заборгованості відбувалось за рахунок примусової реалізації майна. Відтак у 2017 році на аукціон було виставлено 683 лоти на суму 95,8 млн грн, із яких 238 лотів на суму 16,6 млн грн було реалізовано. Окрім цього, державні виконавці накладають арешти й на земельні ділянки, які знаходяться у власності боржників. І в минулому році державними виконавцями було описано 175 земельних ділянок, виставлено на торги 85 земельних ділянок на суму 5,1 млн грн, із яких 21 (32 га) було реалізовано на загальну суму 836 271 грн. До речі, згідно чинного законодавства, майно, конфісковане, згідно рішень суду, у безоплатне користування можуть отримати органи державної влади, бюджетні установи, військові формування чи благодійні організації. Загалом у 2017 році органи державної виконавчої служби області в безоплатне користування передали 34 одиниці оргтехніки, 48 монет історичної цінності, шість мопедів і один автомобіль», – відзначив Вадим Гуцул.

Керівник обласної юстиції також звернув увагу присутніх і на ініціативи в сфері державної реєстрації. Зокрема на постійній основі в області діє ініціатива Міністерства юстиції України щодо вручення перших документів дитини безпосередньо на базі медичних закладів. Відтак у 2017 році свідоцтва про народження отримали 4 132 немовлят. Популярністю серед мешканців Кіровоградщини також користується і проект «Шлюб за добу», ініційований Мін’юстом, у рамках якого за пришвидшеною процедурою в минулому році одружилося 270 пар (наразі сервіс діє в двох містах області – Кіровограді та Олександрії).

Окрім цього, Вадим Гуцул звернув увагу присутніх на те, що державні реєстратори райдержадміністрацій, органів місцевого самоврядування та інші акредитовані суб’єкти надали послуг у сфері державної реєстрації майна на суму в 14,2 млн грн. Усі ці кошти були спрямовані до державного бюджету.

Важливою складовою роботи обласного управління юстиції є боротьба з рейдерством. На території області з 17 серпня почав діяти оперативний антирейдерський штаб, під час роботи якого було розглянуто вісім звернень громадян.

«На Кіровоградщині у 2017 році зафіксовано 7 випадків рейдерських махінацій. Йдеться про захоплення земельних ділянок у Благовіщенському та Голованівському районах і корпоративних прав таких юридичних осіб, як ТОВ «Нива-2010» (Бережинка), СФГ «Роксана» (Петрово), ПСП «Богнер» (Вільшанка), ПСП ім. Димитрова (Вільшанка)», – прокоментував ситуацію очільник обласного управління юстиції.

Наразі поновити права громадяни можуть, або подавши позов до суду або направивши скаргу до Комісії Мін’юсту, яка поновила права власників 270 земельних ділянок, повернула 35% власності братам Трибиненкам у ситуації з захопленням ТОВ «Нива-2010» у Бережинці і поновила корпоративні права власникам ПСП ім. Димитрова, що знаходиться на території Вільшанського району.

Окрім цього, керівник обласної юстиції розповів присутнім про ситуацію з погашенням заборгованості на обласних підприємствах-банкрутах. Відтак у 2017 році було ліквідовано 17,3 млн грн боргів, що становить 78% від загальної суми заборгованості.

«У 2017 році відбувся старт загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!». З метою підвищення рівня правової культури та правової свідомості населення фахівці обласної юстиції організували 46 мобільних точок доступу громадян до безоплатної правової допомоги, у рамках яких проінформували мешканців віддалених населених пунктів і сільської місцевості щодо механізмів захисту їх прав у повсякденному житті. Окрім цього, на території області та безпосередньо в Кіровограді 228 разів діяли інформаційні намети, звернувшись до яких усі бажаючі мали змогу отримати оперативні консультації з актуальних для них питань. Окрім цього, фахівцями управління було проведено 52 правоосвітні заходи», – розповів Вадим Гуцул.