Минулого року на Кіровоградщини неповнолітні скоїли 334 кримінальні злочини

Торік на території нашого регіону 189 неповнолітнім вчинено 334 кримінальні правопорушення.

Про це Новинам Кіровоградщини повідомили у прес-службі прокуратури області.

За словами Алли Мороз, у порівнянні з попередніми роками, маємо збільшення на 5,7% рівня підліткової злочинності за кількістю вчинених кримінальних правопорушень. Водночас за числом неповнолітніх осіб, які їх вчинили, відбулося суттєве зменшення (на 12,5%).

Продовжується позитивна практика до зниження рівня кримінальної репресії стосовно дітей, які скоїли злочини. Так, із 24 клопотань про обрання неповнолітнім запобіжних заходів, лише у 2 випадках обрано тримання під вартою. Активно застосовувалися інститути укладання угод, ініціювалося звільнення неповнолітніх від покарання, кримінальної відповідальності за нетяжкі та середньої тяжкості злочини.

У рамках нагляду за дотримання прав дітей, які конфліктують із законом та перебувають у місцях несвободи, прокурорами внесено 46 документів прокурорського реагування, за результатами розгляду яких поновлено права 214 підлітків, до відповідальності притягнуто 10 посадовців.

Незважаючи на законодавчі обмеження щодо підстав представництва прокурором, все ж робота ювенальних прокурорів у цій сфері була результативною. Так, в інтересах держави у сфері охорони дитинства пред’явлено 38 позовів на суму 1,2 млн грн, 28 з яких задоволено, ще у 6 справах закрито провадження, в зв’язку із добровільним відшкодуванням шкоди, інші перебувають на розгляді.
Цивільно-правовими засобами вдалося поновити права 347 дітей. Упереджено незаконне надання земельних ділянок під навчальними закладами площею 195 га.
Робота в даному напрямі триває.