У Кіровограді презентували результати обстеження шкіл та садочків

У міській раді Кропивницького відбулась презентація результатів співпраці з проектом USAID “Муніципальна енергетична реформа в Україні”, на якій був присутній заступник міського голови Олександр Грабенко та начальник управління економіки Андрій Паливода.

Про це повідомляється на сайті Кропивницької міськради.

Директор з технічних питань приватного підприємства “ЕСКО “Енергоінжиніринг” Катерина Шишка представила керівникам відділів та управлінь міської ради результати обстеження технічного стану 38 будівель, а саме: 15 шкіл, 12 садочків та 11 об’єктів охорони здоров’я. Крім того під час презентації було запропоновано на розгляд керівництву міста 4 варіанти для впровадження енергоефективних та технічних заходів.

За словами представниці ПП “ЕСКО “Енергоінжиніринг”, технічний стан будівель відповідає їхньому терміну експлуатації, а теплозахисні властивості огороджувальних конструкцій — нормативам часів проектування, але ці норми зазнали значних змін, і на сьогодні вже не є актуальними. Фахівець зазначила, що дахи будівель та цокольні поверхи не мають теплоізоляції, а 46,4 % вікон – старі дерев’яні, у відносно задовільному стані. Щодо системи опалення, то в абсолютній більшості будівель термін її експлуатації перевищує 30 років.

— І хоча більшість систем опалення знаходяться у незадовільному стані, гідропневматичне промивання, яке проводиться раз на рік, покращує роботу системи і збільшує її експлуатаційний термін на 15 років, — зазначила Катерина Шишка. – Стан розподільчих труб у більшості будівель потребує капітального ремонту, а теплоізоляція труб або зношена, або зовсім відсутня.

Фахівець також відзначила, що переважна більшість вентиляційних систем в оглянутих будівлях працює добре. Але за умов встановлення сучасних металопластикових вікон інфільтрація в приміщеннях значно знижується, і старих каналів вже недостатньо для забезпечення належного повітрообміну.