До кінця року на Кіровоградщині створять 13 ОТГ

Під керівництвом першого заступника голови ОДА Сергія Коваленка відбулося засідання обласної робочої групи з підготовки проекту перспективного плану формування територій громад Кіровоградської області.

Про це повідомляється на сайті Кіровоградської ОДА.

Участь у засіданні взяли також голова обласної ради Олександр Чорноіваненко, депутати та голови постійних комісій обласної ради, представники асоціацій органів місцевого самоврядування, керівники структурних підрозділів ОДА, райдержадміністрацій та ОТГ.

Сергій Коваленко підкреслив, що «перспективний план – не є вказівкою до об'єднання, це робочий документ, який може уточнюватися у випадку, коли на це є воля громад».

"В області створено 7 об'єднаних територіальних громад, 5 з яких мають прямі бюджетні стосунки з державним бюджетом, — зауважив посадовець. «29 жовтня, відповідно до постанови ЦВК, відбудуться перші місцеві вибори у 6 ОТГ. Це — Тишківська сільська ОТГ (Добровеличківський район), Смолінська (Маловисківський район), Помічнянська міська ОТГ, Катеринівська, Первозванівська сільські ОТГ (Кіровоградський район) та Компаніївська. Також пройшли об’єднавчі процеси в Бережинській та Приютівській ОТГ. Проте з різних причин перші вибори не оголошені».

Як зазначила начальник управління регіонального розвитку, містобудування та архітектури ОДА Вікторія Кулікова, враховуючи пропозиції, які надходили на адресу облдержадміністрації, виникла необхідність розглянути зміни до Перспективного плану для узгодження та внесення його на розгляд чергового засідання депутатів обласної ради. Вони стосуються зокрема п’яти районів. Так, пропонується Добровеличківську, Тишківську та
Помічнянську громади викласти у новому складі. По Кіровоградському району окрім чотирьох громад (Соколівська, Первозванівська, Великосеверинівська, Аджамська) до плану запропоновано включити й Катеринівську ОТГ. На відміну від попередньо запланованих трьох громад (Новомиргородської, Капітанівскьої, Панчівської) керівництво Новомиргородського району нині вбачає модель громади за принципом «1 район – 1 громада». У Новоукраїнському районі передбачається виключити зі складу Іванівської громади району Диминську сільську раду, включивши її до складу Соколівської ОТГ Кіровоградського району. Озвучила Вікторія Кулікова й зміни, що стосуються громад Олександрійського району. За її словами, враховуючи позицію Олександрійської міської ради, яка не бачить себе у процесі об'єднання, Приютівська громада буде сформована з тих громад, що входили в склад Олександрійської (близько 16 рад). Окрім Приютівської громади заплановано створення Новопразької та Червонокамянської ОТГ. За словами Вікторії Кулкової, наприкінці жовтня надійшло звернення від Онуфріївської районної ради щодо виключення району з Перспективного плану. Керівництво району наголошує на передчасності прийняття рішення про об'єднання громад.

За результатами розгляду наданих територіями пропозицій учасники засідання погодили та підтримали відкоригований проект Перспективного плану формування територій громад Кіровоградської області.