Вчителька з Кіровограда єдина на всю країну підкорила Кембридж

Кіровоградка Олеся Гудименко – вчитель англійської мови школи №25 і єдина з України, яка стала переможцем міжнародного конкурсу Кембриджського університету. Участь у ньому взяли 120 представників різних країн, а головною нагородою для переможця стало двотижневе навчання на курсах у коледжі одного з найпрестижніших вишів світу, пише Кіровоградська правда.

– У школі працюю 15 років, до цього часу участі в жодних конкурсах не брала. А от мої учні не раз ставали переможцями різних змагань і олімпіад. Одна учениця, вигравши міжнародний конкурс, навіть їздила на зустріч із Королевою Великобританії, – розповідає учитель.

На цей раз Олеся Гудименко вирішила ризикнути. Підштовхнула мотивація – два тижні навчання за кордоном.

– Головним призом для переможця було двотижневе навчання у коледжі Кембриджу. До того ж, організатори оплачували переліт і проживання. Зрозуміла, це гарна нагода не тільки вдосконалити знання мови, а ще й побачити світ, відчути дух навчання у престижному закладі, – ділиться співрозмовниця і додає, змагання вчителів завершилися наприкінці березня, а в квітні їй повідомили, що вона – єдина з України поїде на навчання до Британії. – Ось, кілька днів як повернулася додому. Ще навіть не вляглися емоції і враження від поїздки…

Учитель каже, до участі у конкурсі залучила й своїх учнів-одинадцятикласників. Її творча робота стала найоригінальнішою – кіровоградка запропонувала школярам проїхатися в уявному автобусі, який прямує в майбутнє. Сама «сіла» за кермо, а кожен пасажир при «перевірці квитка» повинен був невеликим малюнком зобразити, що означає англійська особисто для нього. Така гра допомогла дітям усвідомити роль знання мови у їхньому житті і в планах на майбутнє.

Навчання на курсах у Кембриджі Олеся Гудименко вважає для себе надзвичайно престижним – багато вчителів лише мріють про це.

– Коли їхала туди, були певні побоювання мовного бар’єру. Але щойно потрапила у середовище, зрозуміла, що хвилювалася даремно. Тамтешні жителі дуже привітні і доброзичливі. Для них людина – на першому місці, – радіє і водночас дивується Олеся.

Вчителька каже, перебування у Великобританії було дуже насиченим. Крім навчання, організатори щодня влаштовували культурні розваги, а також відвідини тамтешніх шкіл.

Героїня зауважує, британські учні так само, як і українські, не проти побешкетувати, втім дуже сумлінно ставляться до навчання.

– Там такі ж діти, як і наші. Але в школах є свої правила, дисципліна і їх ніхто не порушує, адже всі розуміють, навчання коштує немалих грошей, тож мусять вчитися. Взагалі тамтешніх школярів до навчання дуже сильно мотивує громадська думка про те, що розумним бути модно, – пояснює співрозмовниця і додає, у неї взагалі склалося враження, що британці щасливіші, ніж українці. – У них немає агресії, негативного ставлення до людей, вони привітні, відкриті... Можливо, у них не такі високі зарплати, як би їм хотілося, але вони можуть собі дозволити на зароблене мати все необхідне для життя і відпочинку. Хочеться там жити і працювати.

Навчання у Кембриджі додало кіровоградській вчительці друзів із усього світу. Нині вони спілкуються у соцмережах і вже планують наступні зустрічі.

Та разом із тим Олеся Гудименко готується до зустрічі і зі своїми учнями.

– Уже готуюся до початку нового навчального року і до зустрічі зі своїми учнями. Мої одинадцятикласники, які допомогли виграти цей конкурс, стали студентами. Їм бажаю успіхів у навчанні і нових перемог. Але в мене ще є чотирикласники, які чекають і з якими здобуватимемо нові вершини. Сподіваюся, мої враження від поїздки у Великобританію стануть для них гарною мотивацією у навчанні, – поділилася планами співрозмовниця.