У Кам'янечому запрацювала сонячна фотоелектростанція (ФОТО)

У селі Кам'янече Новоархангельського району розпочала роботу сонячна фотоелектрична станція загальною потужністю понад 2 мегавата, яка може у денний час стовідсотково забезпечувати район електроенергією.

В церемонії відкриття станції взяв участь голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко, повідомляється на сайті Кіровоградської ОДА.

Збудовано сонячну електростанцію за кошти ТОВ «Агрофірма Авангард ЛТД» з ініціативи директора підприємства Василя Крамара. Рішення про будівництво цього важливого об’єкту було прийняте півтора року тому. Оскільки спорудили станцію на місці зруйнованої лікарні, перед початком будівництва було виконано великий обсяг робіт з очистки та упорядкування території. Підрядні роботи здійснювала компанія «Рентехно». Загальна вартість проекту склала близько 70 мільйонів гривень. Площа, на якій споруджено сонячні батареї, близько 5 гектарів.

Вітаючи керівництво агрофірми та жителів села Кам'янече з реалізацією амбітного проекту Сергій Кузьменко зауважив:

– Тільки рік минув після підписання Паризької угоди, яка має на меті зменшення викиду в атмосферу шкідливих речовин, використання альтернативних джерел енергії, а ми вже маємо сьогодні лише на території Кіровоградщини 17 промислових сонячних електростанцій. А в Україні їх понад 180.

Голова облдержадміністрації подякував ініціаторам будівництва, зауваживши, що аграрії Кіровоградщини не лише вирощують гарні врожаї, а й вносять вклад в енергетичну незалежність держави. Разом з головою обласної ради Олександром Чорноіваненком Сергій Кузьменко вручив директору ТОВ «Агрофірма Авангард ЛТД» Василю Крамару найвищу відзнаку області – «Честь і слава Кіровоградщини».

Після привітань численних гостей під час церемонії відкриття і нагородження усіх, хто зробив значний внесок у будівництво станції, було урочисто перерізано стрічку. Освятив новозбудований об’єкт Єпископ Кропивницький і Голованівський Марк.
Голова облдержадміністрації оглянув територію станції та ознайомився з принципами її роботи.

– На станції працюватимуть до десятка робітників. Це дуже важливо, адже ми створюємо нові робочі місця, поповнюємо економіку нашої області новими податками. І, власне, при будівництві станції агропідприємством уже інвестовано в економіку області десятки мільйонів гривень, – наголосив Сергій Кузьменко після огляду станції.