Лісівники та посадовці радилися, як вберегти насадження від незаконних вирубок

????????????????????????????????????

Заступник голови облдержадміністрації Андрій Коломійцев провів нараду щодо охорони лісів та полезахисних лісосмуг на території області від незаконних рубок.

Про це повідомляється на сайті Кіровоградської ОДА.

Участь в обговоренні взяли начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Наталія Ревенко, представники Департаменту екології та природних ресурсів ОДА, екологічної інспекції та правоохоронних структур.
За словами Наталії Ревенко, державною лісовою охороною у 2017 році виявлено 44 випадки незаконної рубки загальною масою 242 куб. м, з них 39 випадків у лісах, що знаходяться в постійному користуванні лісогосподарських підприємств і 5 випадків у лісах інших користувачів.

Заподіяна шкода становить 1663,9 тис. грн. Добровільно відшкодовано 110,9 тис. грн., або 7 відсотків.

Встановленими порушниками, без відшкодування завданої шкоди, скоєно 3 випадки незаконних рубок масою 13,2 куб. м., завдана шкода становить 105,1 тис. грн. Справи на виявлених порушників передані до правоохоронних органів для стягнення шкоди, але на даний час відповідь по них не надана, інформувала доповідач.

В одному випадку (по ДП «Чорноліський лісгосп») на виявленого порушника справу розглянуто та порушено кримінальне провадження.

Невстановленими лісопорушниками скоєно 13 випадків незаконних рубок, масою 201,2 куб. м., заподіяно шкоду в сумі 1423,4 тис. грн. Справи передано до слідчих органів для встановлення осіб лісопорушників та стягнення збитків на користь держави.

Крім того Наталія Ревенко повідомила, що за аналогічний період минулого року виявлено 14 випадків незаконних рубок загальною масою 125 куб. м. Заподіяна шкода становила 589,9 тис. грн. Добровільно відшкодовано 27,7 тис. грн., або 5 відсотків від завданої шкоди.

З метою недопущення та попередження незаконних рубок у всіх лісогосподарських підприємствах працюють рейдові бригади, з початку року проведено 936 рейдів.
Начальник управління підкреслила, що незважаючи на те, що державна лісова охорона має статус правоохоронного органу, законом не передбачено її права проводити оперативно-розшукові заходи, що позбавляє можливості встановлювати осіб, винних у скоєнні незаконних рубок.

За підсумками обговорення проблемних питань було прийнято рішення затвердити спільний план заходів з попередження та виявлення незаконних рубок.