У Кіровограді аграрії вийшли на акцію протесту проти рейдерського захоплення землі

Майже тисяча селян із кількох районів області на центральній площі Кіровограда влаштували акцію протесту проти рейдерського захоплення сільгосппідприємств. У розпал посівної кампанії вдатися до такого кроку аграріїв змусили, зокрема, незаконне захоплення ТОВ «Нива-2010» у Бережинці Кіровоградського району та ПСП «Гайдук» у Долинській. Підтримати селян у боротьбі за свою власність вийшли Аграрна партія України і Аграрна Самооборона України.

Гасла, з якими вийшли селяни, лунали на межі відчаю: «Допоможіть Бережинці!», «Наведіть порядок у Бережинці!», «Ні рейдерським захопленням бережинських земель!», «Сьогодні в нас крадуть підприємства – завтра вкрадуть землю!».

Останні два випадки рейдерського захоплення сільгосппідприємств просто сколихнули аграрну спільноту регіону. В обох випадках діяли майже за однаковою схемою: суд Дніпра ухвалив однотипне рішення про повернення неіснуючого боргу перед фізичною особою за сфабрикованою розпискою на суму 20 мільйонів гривень. Приватний нотаріус із Дніпропетровської області виніс примусовий виконавчий припис, а реєстратор із Малої Виски вніс зміни в дані про засновників підприємств. У результаті невідомі люди приїхали в господарства і заявили, що відтепер усе належить їм. Громада Бережинки неодноразово викликала правоохоронців на місце злочину, збиралася на сходки, проте за кілька тижнів досі не побачили жодної реакції. Невідомі озброєні люди охороняють господарство, змушують людей переукладати угоди про оренду землі, залякують і погрожують ледь не спалити село. Зрештою людям урвався терпець від такого свавілля і вони вийшли на акцію протесту з вимогою повернути сільгосппідприємства їхнім власникам.

– Сьогодні ми зібралися не вперше. Надворі весна, у розпалі польові роботи, а ми змушені боротися з рейдерством. Це не перша наша акція протесту. Аграрії не раз виходили протестувати проти податкового тиску, але тоді ситуація нас не так згуртувала, як зараз оце ганебне явище, – заявив голова обласного осередку Аграрної партії Сергій Таровик. – Вселяє надію, що нас зібралося немало, що ми зрозуміли, якщо згуртуємося – нас не зламають!

Нині рейдерство йде семимильними кроками, заявив на акції протесту голова громадської спілки «Аграрна самооборона України» Юрій Крутько. Якщо у 2015 році випадків захоплення агропідприємств в Україні зафіксовано майже три тисячі, то торік таких уже було понад сім тисяч!

– Схема, за якою діють, дуже проста: підробляють документи, далі забирають землю і майно, – говорить Крутько. – При цьому поліція каже, що не має права втручатися в господарську діяльність.

Микола Трибіненко, який півтора десятка років очолює ТОВ «Нива-2010» і понад сорок років працює у сільському господарстві, подякував усім аграріям, які приїхали його підтримати, подякував АТОвцям, селянам, Аграрній партії і Аграрній самообороні.

– Ми ще не досіяли 500 гектарів землі, але підприємство зупинилося, люди не виходять на роботу, зарплату, податки ніхто не платить. Ми просимо найперше допомогти відновити роботу підприємства, адже весняний час – на вагу золота, – закликав Трибіненко.

Поки це попереджувальна акція протесту, наголосили її учасники і озвучили вимоги до столичних можновладців. Зокрема, люди вимагають захистити справжніх засновників, трудові колективи та пайовиків ТОВ «Нива-2010» та ПСП «Гайдук». Розпочати реальну боротьбу з рейдерством і бандитизмом, терміново прийнявши відповідні закони, та внісши зміни у відповідні нормативно-правові акти. Провести належне слідство, покарати винних і скасувати реєстрацію, проведену державним реєстратором Маловисківської міської ради щодо юридичної особи ТОВ «Нива-2010» та інше. Якщо їхні вимоги не вдовольнить, готові колонами сільгосптехніки рушити на Київ.

Тим часом рейдерські атаки змусили селян об’єднуватися в аграрну самооборону.

– На сьогоднішній день 25 сільгосппідприємств згуртувалися і створили відокремлений підрозділ, – повідомив голова Кіровоградського районного підрозділу ГС «Аграрна самооборона України» Олександр Павленко.

– Аграрна партія давно розробила 17 кроків до прийняття ринку землі в Україні, але останні події, війна на сході держави свідчать, що сьогодні його приймати зарано. Ми – за цивілізований ринок продажу землі, а не злочинне захоплення, – підкреслив очільник обласного осередку Аграрної партії України Сергій Таровик.